Αρχική Παρουσιάζω Αφιέρωμα στα «κρυφά» στέκια της Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στα «κρυφά» στέκια της Θεσσαλονίκης

1339
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Η Θεσσαλονίκη έχει μια ιδιαίτερη παράδοση στους διανοούμενους, οι οποίοι για τον καφέ ή το κρασί τους σύχναζαν σε στέκια περιθωριακά. Εκεί, ακόμη και σήμερα, κοντά στην εργατιά και τους ανθρώπους της βιοπάλης, μοιράζονται στιγμές απαραίτητες για την ισορροπία και το μέτρο της ζωής..

Μια σειρά τέτοιων στεκιών ήταν στο Καλοχώρι, στο δέλτα του Αξιού, όπου ανάμεσα σε βαλτόνερα, βοσκοτόπια και υγρότοπους με χιλιάδες πουλιά (τσικνιάδες, φλαμέγκος, πελεκάνους) ξεφύτρωναν κάποιες παραγκοταβέρνες. Παράνομες μεν, αλλά πανέμορφες και ιδιαίτερα χρήσιμες δε. Στέκια των ψαράδων, κάποιων κτηνοτρόφων -μοναδικές οάσεις σ’ ολόκληρο το δέλτα- αν γνώριζες τον λαβύρινθο των χωματόδρομων μέχρι να φθάσεις εκεί.

http://stixovoli.com/afieroma-krufa-stekia-thessalonikis

Τα πιo γνωστά στις παρέες της Θεσσαλονίκης ήταν το Μπαγκλαντές και το νησί της Αφροδίτης. Στέκια κάποιων καθηγητών της αρχιτεκτονικής, με επικεφαλής τον Δημήτρη Φατούρο -τα βαστούσαν κρυφό μυστικό εκεί- πήγαιναν για να αποτοξινωθούν με την ησυχία τους από τα μπετά της πόλης!

Όλες αυτές οι παραγκοταβέρνες έπαψαν να λειτουργούν τον Ιούλιο του 2007 με εισαγγελική παρέμβαση, αφού κρίθηκαν παράνομες και αυθαίρετες, όταν ιδρύθηκε το εθνικό πάρκο δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα..

http://stixovoli.com/afieroma-krufa-stekia-thessalonikis

Αν υπάρχει κάποιο σύγχρονο στέκι που να θυμίζει λίγο την ατμόσφαιρα εκείνη είναι αυτό του Σωτήρη στην Βραχιά. Στις όχθες του ποταμού Αξιού και σ’ ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο που φέρνει στο νου εικόνες από τροπικό δάσος βρίσκεται ο «Αξιός». Εδώ, κάτω από την παχιά σκιά των πλατανιών, μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκα ψάρια, χταποδάκι, καλαμαράκια, κουτσομούρες και βεβαίως τη σπεσιαλιτέ του, που δεν είναι άλλη από τους κολοκυθοκεφτέδες..

http://stixovoli.com/afieroma-krufa-stekia-thessalonikis

Γιάννης Μπουτάρης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Καραμανλής ήταν οι σημαντικότεροι πελάτες του Σωτήρη, ενώ από τις ατυχίες θυμάται τις φορές που έχει πλημμυρίσει το μαγαζί, ευτυχώς χωρίς μεγάλες ζημιές, καθώς ο ποταμός δεν είναι ορμητικός και τα νερά φουσκώνουν σιγά σιγά δίνοντας προειδοποιητικά σημάδια.