Αρχική Παρακολουθώ Αρχιτέκτονας μεταμόρφωσε παλιό εργοστάσιο τσιμέντου στο σπίτι των ονείρων του!

Αρχιτέκτονας μεταμόρφωσε παλιό εργοστάσιο τσιμέντου στο σπίτι των ονείρων του!

939
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Όταν το 1973 ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ricardo Bofill ανακάλυψε τυχαία ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο τσιμέντου, αμέσως αναγνώρισε σ’ αυτό απεριόριστες δυνατότητες.

Σχεδόν 45 χρόνια μετά ο Bofill το έχει μετατρέψει σε ένα μοναδικό, ονειρεμένο σπίτι. Στο La Fabrica όπως το αποκαλεί.

http://stixovoli.com/arxitektonas-metamorfose-palio-ergostasio-tsimentou-spiti-oneiron-tou

Το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Βαρκελώνη, ξεκίνησε να λειτουργεί την εποχή του Β’ Παγκόσμιου και έκλεισε μερικές δεκαετίες αργότερα λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης που προκαλούσε στην ατμόσφαιρα.

http://stixovoli.com/arxitektonas-metamorfose-palio-ergostasio-tsimentou-spiti-oneiron-tou

Ο Bofill και η ομάδα του αγόρασαν το πελώριο κτίριο και ξεκίνησαν να πραγματοποιούν τις αλλαγές, οι οποίες έμελλε να διαρκέσουν πολλές δεκαετίες.

http://stixovoli.com/arxitektonas-metamorfose-palio-ergostasio-tsimentou-spiti-oneiron-tou

Μέχρι σήμερα, η φιλόδοξη μεταμόρφωση του κτηρίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με τον ίδιο τον αρχιτέκτονα να χαρακτηρίζει το πρότζεκτ του «work in progress» παρομοιάζοντας το με τον ίδιο του το όραμα για το μέλλον που αλλάζει συνεχώς μορφή.

Ξεπροβάλλοντας πάνω από τους καταπράσινους κήπους που καλύπτουν την «ταπεινή καταγωγή» του εδάφους τα οκτώ εναπομείναντα βιομηχανικά silos που παλαιότερα φιλοξενούσαν μια ατελείωτη ροή εργατών και τεράστιων μηχανημάτων στεγάζουν τώρα την ιδιωτική ζωή του Bofill.

Η σημερινή εικόνα του εντυπωσιακού σπιτιού αποδεικνύει περίτρανα πώς η δημιουργική σκέψη έχει τη δύναμη να μετατρέψει κάτι άσχημο, όπως η καμινάδα ενός παλιού εργοστασίου, σε έναν πανέμορφο καταρράκτη πρασίνου.