Αρχική Επικοινωνώ Δείτε το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο χιμπατζήδων! – Φωτογραφίες

Δείτε το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο χιμπατζήδων! – Φωτογραφίες

1291
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Στις όχθες του Νίγηρα, στη Γουινέα της δυτικής Αφρικής, βρίσκεται το «CCC» (Chimpanzee Conservation Center), ένα κέντρο αποκατάστασης και καταφύγιο για ορφανούς και βασανισμένους χιμπατζήδες.

Το κέντρο περιθάλπει και φροντίζει 50 δυτικοαφρικανικούς χιμπαντζήδες, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Οι δομές εκτείνονται σε 6,000 τ.χλμ σαβάνας και τροπικών δασών.

Στόχος η περίθαλψη των ταλαιπωρημένων ζώων – τα οποία φέρουν σωματικά και ψυχολογικά τραύματα – προτού απελευθερωθούν πίσω στην Αγρια Φύση, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και δέκα χρόνια!

Οι περισσότεροι χιμπατζήδες έχουν διασωθεί όταν ήταν μωρά. Με τη συνεχή φροντίδα και περιποίηση από φύλακες και εθελοντές αρχίζουν να κερδίζουν την ανεξαρτησία τους και να μαθαίνουν να επιβιώνουν μόνοι στην φύση.

Δείτε το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο χιμπατζήδων! - Φωτογραφίες

Η Χάγουα τρώει τη μπανάνα της μετά τη πρωινή βόλτα της στη φύση. Λαθροκυνηγοί την είχαν αιχμαλωτίσει μαζί με τη μητέρα της. Μια οργάνωση κατάφερε να διασώσει τη Χάγουα, ωστόσο η μητέρα της δεν είχε δυστυχώς την ίδια τύχη… Οι λαθροκυνηγοί την σκότωσαν και έπειτα την έφαγαν!

Δείτε το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο χιμπατζήδων! - Φωτογραφίες

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας πιθήκων «GRASP», για κάθε νεαρό χιμπατζή που διασώζεται, περίπου 10 μέλη της οικογένειας του έχουν πιθανότατα σκοτωθεί από λαθροκυνηγούς…

Δείτε το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο χιμπατζήδων! - Φωτογραφίες

Η Σέλι αγναντεύει τη σαβάνα από ένα κλαδί, μέσα στο περιφραγμένο χώρο του κέντρου.

Ένας φροντιστής ακούει μουσική καθώς οι νεαροί χιμπατζήδες δίπλα του παίζουν και χαλαρώνουν, μετά την καθημερινή τους βόλτα στη σαβάνα.

Πορτρέτο ενός θηλυκού χιμπατζή με το όνομα Μίσι.

Ώρα για γεύμα. Απολαμβάνοντας ζαχαροκάλαμα μαζί με τον φύλακα τους.

Μια πολύ κοντινή φωτογραφία των χεριών ενός χιμπατζή. Πόσο μοιάζουν με τα ανθρώπινα!

Μια Γαλλίδα εθελόντρια επιστρέφει εξαντλημένη μετά την πεζοπορία της παρέα με τέσσερις χιμπατζήδες. Τα νεαρά ζώα βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανεξαρτητοποίησης τους και αναζητούν συνέχεια επιβεβαίωση από τους φροντιστές τους, κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους εξορμήσεων.

Μετά την απελευθέρωση από το κέντρο, οι χιμπατζήδες παρακολουθούνται μέσω συσκευών εντοπισμού για να διασφαλιστεί η επιτυχημένη ενσωμάτωση τους στη φύση. Τα στοιχεία από τις παρακολουθήσεις είναι ενθαρρυντικά, καθώς πέντε θηλυκοί χιμπατζήδες έχουν ζευγαρώσει με άγριους χιμπατζήδες, βοηθώντας στην αύξηση του πληθυσμού τους.

Η μόλις δέκα μηνών Σούμπα μένει για πρώτη φορά λίγο μόνη μετά την πρόσφατη άφιξη της στο κέντρο. Για τρεις μήνες η Σούμπα θα είναι σε καραντίνα από τους υπόλοιπους χιμπατζήδες και το προσωπικό και θα τη φροντίζει αποκλειστικά ένας εθελοντής.

Καθώς αναπτύσσονται, οι χιμπατζήδες ενσωματώνονται σταδιακά σε μεγαλύτερες οικογενειακές ομάδες, ωσότου είναι έτοιμοι για την τελική απελευθέρωση τους.

Φωτογραφίες: Dan Kitwood/Getty Images/Ideal Images