Αρχική Αλλάζω Δεν υπάρχει «Θέλω αλλά δεν μπορώ». Υπάρχει μόνο «Δεν θέλω»

Δεν υπάρχει «Θέλω αλλά δεν μπορώ». Υπάρχει μόνο «Δεν θέλω»

1724
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Κάθε φορά που λες «Θα ήθελα αλλά δεν μπορώ» κάνεις μια πολύ αρνητική υποβολή στον εαυτό σου.

Ουσιαστικά του λες ότι δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει. Και όντως είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές δεν μπορείς να κάνεις όλα όσα θέλεις. Αν το σκεφτείς καλά όμως, τι είναι αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις και δεν μπορείς; Τίποτα!

Όταν κάτι το θέλεις πολύ θα γυρίσεις και τα βουνά ανάποδα, αν χρειαστεί, για να το πετύχεις. Άρα, όπως λέει και ο Νίκος Καζαντζάκης, «Ό,τι δεν συνέβη ποτέ είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι λέμε αυτή την παλιοέκφραση, όχι διότι την πιστεύουμε, αλλά για λόγους ευγένειας. Για να μην πεις σε κάποιον ότι απλά δεν θέλεις να πας κάπου, του λες «Θα ήθελα αλλά δεν μπορώ». Και το επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά και ξανά μέχρι που κάποια στιγμή πείθεσαι και ο ίδιος.

Και φτάνεις σε κάποια ηλικία και αρχίζεις να ξεστομίζεις λέξεις όπως «Να είσαι ρεαλιστής», «Να ακουμπούν τα πόδια σου στη Γη», «Να είσαι πραγματιστής» και άλλες τέτοιες κουβέντες μιας ηττημένης ζωής. Και νιώθεις καλά διότι δεν ρισκάρισες να αποτύχεις, δεν ρισκάρισες να γελοιοποιηθείς, δεν ρισκάρισες να μετανιώσεις.

Και να που είσαι τώρα 65 και νιώθεις γερασμένος, και νιώθεις αδύναμος, ανήμπορος να κάνεις οτιδήποτε. Τώρα είσαι πιο πραγματιστής από ποτέ. Βλέπεις ότι σου έμειναν από 10 έως 20 χρονάκια μπροστά σου και αρχίζεις να αποσύρεσαι. Αλλά σε κάθε ευκαιρία συμβουλεύεις τους άλλους να είναι πραγματιστές, να μην κάνουν μεγάλα όνειρα, να μην κάνουν βήματα μεγαλύτερα από τις δρασκελιές τους.

Και τα κατάφερες, έφτασες στα 85. Δεν γελοιοποιήθηκες ποτέ, δεν απέτυχες ποτέ, δεν έφαγες τα μούτρα σου, δεν ένιωσες ποτέ ταπεινωμένος… και πέθανες. Και κανείς δεν θα σε θυμάται… και μπράβο σου!

Αν δεν θέλεις όμως να είναι αυτή η ζωή σου, βάλε στην άκρη τα «δεν μπορώ» και κάν’ τα «δεν θέλω» γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Και θα θυμάσαι πάντα ότι αυτά που δεν θέλεις δε θα τα μπορείς αλλά αυτά που θέλεις θα τα πετύχεις. Κι αν δεν τα πετύχεις θα τα έχεις προσπαθήσει. Στην τελική, το ταξίδι μετράει, όχι ο προορισμός.

Μωυσής