Αρχική Μαθαίνω Ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ!

Ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ!

1021
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο αντισωμάτων κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, φαίνεται να βάζει φραγμό στην απώλεια μνήμης. Καταστρέφει με επιτυχία  τις χαρακτηριστικές τοξικές «πλάκες» της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών.

Προηγουμένως είχε δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα και φαίνεται να προστατεύει ιδιαίτερα όσους βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο της νόσου.

«Είναι τα καλύτερα νέα που είχαμε εδώ και 25 χρόνια στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ, κάτι που φέρνει ελπίδα στους ασθενείς και στις οικογένειές τους» δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο νευρολόγος Στέφεν Σαλογουέι του Νοσοκομείου Μπάτλερ του Ρόουντ ‘Αϊλαντ.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγαλύτερες ξεχωριστές κλινικές δοκιμές σε 20 χώρες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, σε συνολικά 2.700 ασθενείς με πρώιμο στάδιο νόσου Αλτσχάιμερ, προκειμένου να αξιολογηθούν πλήρως οι δυνατότητες του συγκεκριμένου μονοκλωνικού αντισώματος έως το 2020.

Παράλληλα, θα αναζητηθούν τρόποι για να περιορισθούν οι παρενέργειες, κάτι αναγκαίο για να αξιοποιηθεί το φάρμακο ευρέως.

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο νέο φάρμακο για τη νεύρο-εκφυλιστική πάθηση που οδηγεί σε άνοια.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Biogen και της ελβετικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Neuroimmune, με επικεφαλής τους ‘Αλφρεντ Σάντροκ και Ρότζερ Νιτς αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».