Αρχική Σκέφτομαι Οι επιστήμονες λένε ότι η εργασία πριν από τις 10 το πρωί,...

Οι επιστήμονες λένε ότι η εργασία πριν από τις 10 το πρωί, είναι παρόμοια με βασανιστήριο!

1733
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Ο Δρ. Paul Kelley, ένας κορυφαίος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρόσφατα ανακάλυψε, ότι η πιο κοινή μορφή σύγχρονων βασανιστηρίων, είναι πως πρέπει να ξυπνάμε και να ξεκινάμε τη δουλειά πριν από τις 10 η ώρα το πρωί. Κάτι το οποίο έχει επιπτώσεις σε ένα τεράστιο ποσοστό από μας.

Ο κιρκαδικός ρυθμός

Οι οργανισμοί μας δουλεύουν σύμφωνα με κάποια βιολογικά “χρονόμετρα”, γνωστά και ως ο κιρκαδικός ρυθμός μας. Αυτό είναι το “ρολόι” του σώματος μας αν θέλετε. Είναι ένας γενετικά προγραμματισμένος κύκλος που ρυθμίζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τα επίπεδα ενέργειας, την παραγωγή ορμονών και την αντίληψη μας για το χρόνο.

Ξεκινώντας λοιπόν την εργασία μας πριν από τις 10π.μ. κάθε μέρα, βασανίζουμε τους εαυτούς μας με το να παρεμποδίζουμε τον κιρκαδικό ρυθμό μας. Βγάζοντας κατά συνέπεια πολλούς τομείς της υγείας μας εκτός ισορροπίας.

Ο Δρ. Kelley αναφέρει:

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους 24ωρους ρυθμούς μας. Δεν μπορείτε να μάθετε να ξυπνάτε σε έναν συγκεκριμένο χρόνο. Το συκώτι και η καρδιά σας έχουν διαφορετικά σχέδια και τους ζητάτε να τα αλλάξουν με δύο ή τρεις ώρες διαφορά.»

Πως συνέβη όμως αυτό;

Εισαγμένη στις αρχές του 20ού αιώνα, η εργάσιμη ημέρα των 8 ωρών, σχεδιάστηκε γύρω από τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας των εργοστασίων. Χωρίς όμως να λάβουν υπόψη τους το φυσικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, οι αρχαίοι οργανισμοί μας εξελίχθηκαν γύρω από τον καθημερινό κύκλο του φωτός του ήλιου, όχι αυτές τις σύγχρονες στρατηγικές της επιχείρησης και του εμπορίου!

Ο Δρ Paul Kelley, μιλώντας στο βρετανικό φεστιβάλ επιστήμης είπε:

«Έχουμε μια κοινωνία που έχει στερηθεί τον ύπνο και αυτό είναι ένα διεθνές ζήτημα. Όλοι υποφέρουν χωρίς να είναι ανάγκη».

Η ιδέα του ήταν να κινήσει το χρόνο έναρξης ενός σχολείου στη Μεγάλη Βρετανία από τις 8.30 π.μ. στις 10.00 π.μ.

Επάνω στη δοκιμή αυτής της θεωρίας σε ένα επιλεγμένο σχολείο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και μια σειρά εξετάσεων, δεν ήταν έκπληκτος να δει ότι τα επίπεδα συμμετοχής είχαν βελτιωθεί μαζί με τη γενική παραγωγικότητα του σχολείου. Επίσης, το πιο σημαντικό ήταν ότι οι βαθμοί των σπουδαστών είχαν βελτιωθεί σημαντικά.

Το μοντέλο εργασίας του 8ώρου

Εάν επρόκειτο να μεταφέρουμε αυτήν την ιδέα και σε άλλους τομείς της κοινωνίας σκεφτείτε τις βελτιώσεις.

Αντί του υπερβολικά κουρασμένου, καταπονημένου, εθισμένου στον καφέ άνθρωπο, ο οποίος εργάζεται τις ώρες της ημέρας που θα έπρεπε να κοιμάται, θα είχαμε μία παραγωγική, πλήρως αντιστραμένη κοινωνία των χρήσιμων, ευτυχισμένων ανθρώπων.

Οι επιχειρήσεις που αναγκάζουν τους εργαζομένους τους να αρχίζουν πριν από τις 10π.μ., συμβάλλουν στις σοβαρές συναισθηματικές και φυσικές πιέσεις, οι οποίες γίνονται αισθητές από τους υπαλλήλους τους. Επίσης ενθαρρύνουν τους πιο μακροπρόθεσμους δυσμενείς κινδύνους για την υγεία τους, ως αποτέλεσμα αυτών των ανθυγιεινών μοντέλων εργασίας.

Αυτά τα μοντέλα θα μπορούσαν να είναι ένας τεράστιος λόγος ως προς το γιατί ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα για να μπορέσουν να κρατηθούν σε εκγρήγορση όσο μπορούν. Για να το καταλάβετε καλύτερα μιλάμε για 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στον καφέ!