Αρχική Μαθαίνω Κι όμως οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν σύμφωνα με έρευνα

Κι όμως οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν σύμφωνα με έρευνα

913
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο, παρακολουθεί τόσο τα λόγια των ανθρώπων, όσο και τον τρόπο που μιλάει κάποιος (ειδικά το αφεντικό τους), σύμφωνα με μια νέα ουγγρική επιστημονική έρευνα.

Σχετικά με την έρευνα:

Όπως έδειξε η μελέτη ο εγκέφαλος των σκύλων, επεξεργάζεται τα ανθρώπινα λόγια. Επίσης, επεξεργάζεται ξεχωριστά τον συναισθηματικό τονισμό των λέξεων.

Βέβαια, παραμένει μυστήριο τι ακριβώς καταλαβαίνει ο σκύλος από όλα αυτά που ακούει.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Άντικς, του Τμήματος Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Εκτιμούν ότι οι νευρωνικοί μηχανισμοί επεξεργασίας των λέξεων εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείται έως τώρα, καθώς φαίνεται πως δεν είναι μοναδικοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι εγκεφαλικές δραστηριότητες των σκύλων:

Οι ερευνητές μελέτησαν 13 σκύλους με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), μια μη επεμβατική τεχνική που δεν φάνηκε να ενοχλεί καθόλου τα ζώα.

Οι επιστήμονες κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των σκύλων, καθώς τους μιλούσαν οι εκπαιδευτές τους με μια ποικιλία συνδυασμών.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο αναλύει σε ξεχωριστές περιοχές του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου τι λέμε και πώς το λέμε.

Αλλά επίσης ενοποιεί αυτά τα δύο διαφορετικά είδη πληροφοριών, διαμορφώνοντας έτσι ένα ενιαίο νόημα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και οι σκύλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς!», δήλωσε ο Άντικς.