Αρχική Παρακολουθώ Τα «φωτορυθμικά» της θάλασσας άναψαν στην Τασμανία! (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Τα «φωτορυθμικά» της θάλασσας άναψαν στην Τασμανία! (Βίντεο+Φωτογραφίες)

3497
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που συμβαίνουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις βορειοδυτικές ακτές της Τασμανίας. Η θάλλασα λάμπει σε μπλε απόχρωση δημιουργώντας τις νυχτερινές ώρες ένα εκπληκτικό θέαμα.

Πρόκειται για ένα είδος βιοφωταύγειας που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «Θαλάσσια Αναλαμπή». Όταν συμβαίνει αυτό το φαινόμενο η θάλασσα παίρνει μια λαμπυρίζουσα μπλε απόχρωση. Κάποιες στιγμές μοιάζει σαν να έχουν πέσει μέσα στη θάλασσα χιλιάδες μπλε διαμάντια.

http://stixovoli.com/video-photo-fotoruthmika-thalassas-anapsan-tasmania

Το φαινόμενο προκαλείται με δύο τρόπους. Υπάρχει ένα είδος πλαγκτόν (Noctiluca scintillans) το οποίο όταν αισθανθεί κάποια απειλή (π.χ από ένα πλοίο που περνά κοντά ή ακόμη και από κάποιο κολυμβητή) ή όταν διαταραχθεί από κάτι (π.χ κάποιο κύμα) εκπέμπει αυτό το μπλε φωτισμό. Από την άλλη πλευρά η μόλυνση των υδάτων από τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών στις καλλιέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός μονοκύτταρου θαλάσσιου οργανισμού που μοιάζει και λειτουργεί όπως τα άλγη αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τοξικός οργανισμός που λειτουργεί και ως ζώο και ως φυτό. Αυτός ο οργανισμός εκπέμπει επίσης τον ίδιο μπλε φωτισμό.

http://stixovoli.com/video-photo-fotoruthmika-thalassas-anapsan-tasmania

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Australian στην προκειμένη περίπτωση το φαινόμενο στην Τασμανία οφείλεται στο Noctiluca scintillans και πίσω από το εντυπωσιακό θέαμα κρύβεται και μια αρνητική επίπτωση του φαινομένου. Το συγκεκριμένο είδος πλαγκτόν τρέφεται με άλλους θαλάσσιους μικροοργανισμούς οι οποίοι με την σειρά τους αποτελούν τροφή για διάφορα θαλάσσια είδη όπως τα οστρακόδερμα.

Η παρουσία του Noctiluca scintillans στην συγκεκριμένη περιοχή έχει κυριολεκτικά εξαφανίσει κάθε ίχνος από αυτούς τους μικροοργανισμούς και οι τοπικοί ιδιοκτήτες εκτροφείων οστρακόδερμων αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα να τα ταΐζουν.

Δείτε ένα βίντεο με το εντυπωσιακό φαινόμενο: