Αρχική Παρακολουθώ Υπέροχες αλπικές λίμνες καλά κρυμμένες σε πυκνό δάσος οξιάς. Εικόνες που δεν...

Υπέροχες αλπικές λίμνες καλά κρυμμένες σε πυκνό δάσος οξιάς. Εικόνες που δεν θα δεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα!

2462
0
Ακολουθήστε τη Χόβολη στο Facebook

Ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών στη σκιά του Γράμμου που αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας.

http://stixovoli.com/yperoxes-alpikes-limnes-dasos-oksias-photo

Η διαδρομή δύσκολη και κουραστική. Η εικόνα όμως που συναντάς μόλις φθάσεις στη λίμνη Μουτσάλια σε αποζημιώνει πλήρως για την μικρή ταλαιπωρία της διαδρομής. Το τοπίο μαγευτικό και γύρω αλλά και μέσα στη λίμνη.

http://stixovoli.com/yperoxes-alpikes-limnes-dasos-oksias-photo

Η λίμνη Μουτσάλια, ή όπως αναφέρονται πιο συχνά λίμνες Αρένων, βρίσκονται στο νομό Καστοριάς κοντά στα σύνορα με το νομό Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.730 μέτρων..

http://stixovoli.com/yperoxes-alpikes-limnes-dasos-oksias-photo

Είναι καλά κρυμμένες σε ένα πυκνό δάσος οξιάς σε ένα μοναδικό τοπίο που δεν συναντά κανείς σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας μας. Τα πυκνά δάση που τις περιβάλλουν σε συνδυασμό με την σχετική τους απομόνωση, προσδίνουν στη λίμνη τεράστια οικολογική αξία με πολλά σπάνια είδη της πανίδας να ζουν στη γύρω περιοχή.

http://stixovoli.com/yperoxes-alpikes-limnes-dasos-oksias-photo

Η λίμνη είναι πολύ σημαντική για τα αμφίβιά της, καθώς εδώ ζούνε τρία είδη από τρίτωνες: ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος.

Η ονομασία των λιμνών προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος».

Οι δύο λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων. Η δυτική λίμνη αγγίζει τις πλαγιές που ανεβαίνουν στη κορφή, έχει περίμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου και είναι ρηχή με τα νερά της να λιγοστεύουν αρκετά το καλοκαίρι.

Η λίμνη που βρίσκεται στα ανατολικά είναι η κύρια λίμνη που ονομάζεται και λίμνη Μουτσάλια και δέχεται τα νερά της δυτικής λίμνης. Καλύπτει λιγότερη έκταση με περίμετρο που φτάνει τα 800 μέτρα και μέγιστο βάθος που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα σκεπάζεται από πάγο.

Η ορεινή Ελλάδα κρύβει εντυπωσιακούς θησαυρούς και τους αποκαλύπτει μόνο σε όσους έχουν την υπομονή και την διάθεση να τους αναζητήσουν.